Maskers

Zondagochtend 3 maart, stiltewandeling op Huis ter Heide in de Moer. Een groep van 5 mensen meldt zich om mee te gaan wandelen deze ochtend, een kleine groep wellicht vanwege de gestaag neervallende regen en/of het carnaval dat dit weekend wordt gevierd.

Het thema van deze ochtend is “Maskers”. Ik leid het thema kort in. Dragen we niet allemaal op zijn tijd een masker? Waartoe dienen deze en is het nodig om ze te dragen, welke functie hebben deze maskers voor ons. Wat doen deze maskers met ons in ons dagelijks leven en werken? Vragen waar ik de deelnemers toe uitnodig om over na te denken gedurende de wandeling. Vandaag wellicht geen moment van ‘zitten’ om te mediteren, stilzitten in de gestaag vallende regen is nl niet echt prettig. We gaan op pad. Zoals altijd loop ik voorop, het tempo en de richting aangevend. Maskers…wat doet dit thema met mij? Ik zet mijn muts op, het regent flink.. Na korte tijd zet ik mijn muts toch weer af, hij belemmert mij in het zien en horen van alles om mij heen, dan maar een nat hoofd. Direct zit ik in het thema..ook maskers belemmeren mijn uitzicht. Wanneer ik mijn masker opzet kan ik mijn omgeving niet goed waarnemen, mijn zicht wordt tenslotte belemmert door mijn masker. Maar ook geef ik de ander niet de ruimte om mij echt te zien. Al snel zie ik een ree, zij mij ook dus loopt hard weg..het afzetten van mijn muts loont..even later zie ik ook een vos lopen. Afzetten van je muts/masker loont! Ik zie ineens veel meer in mijn omgeving en laat mij ook zien, geef me in zekere zin bloot voor anderen. Soms echter is een masker ook fijn om mij achter te verschuilen, maar hoe lang en voor wie? Wat heb ik nodig om zonder masker door het leven te gaan? Het geeft me tenslotte een veel breder zicht op alles om mij heen en bovendien laat ik ook mijn echte ik aan anderen zien. Veel om nog eens over na te denken en met anderen over te spreken wanneer ik hen coach of gewoon in gesprekken.

Nieuwsgierig naar het volgende thema? Loop dan ook eens mee op zondag 7 april wandel ik weer in alle vroegte. Waar…dat hoor je nog.